Zelfs de vluchtelingencrisis kan de suprematie van de N-VA in het politieke landschap niet aantasten. De hoop dat de partij zou eroderen onder de last van de regeringsverantwoordelijkheid, is voorlopig ijdel. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van De Standaard en de VRT.

Naar deze peiling, de eerste telefonisch afgenomen peiling sinds het uitbreken van de asielcrisis, met een methodologie die al jarenlang dezelfde is, werd in de Wetstraat sterk uitgekeken. Bij de N-VA waren tekenen van zenuwachtigheid merkbaar sinds de asielcrisis. Al bij de vorige peiling was er bij de partij enige erosie merkbaar.

Het peilingresultaat is uiteindelijk erg geruststellend voor de N-VA.  Met 31,1 procent scoort de partij zelfs beter dan in de vorige peiling. Er is geen beduidend verschil meer met de verkiezingsuitslag. De asielcrisis, de regeringsdeelname noch het ontbreken van een staatshervorming kan de suprematie van de partij van Bart De Wever breken.

De efficiëntie van de partij blijft ook op een ongenaakbaar hoog niveau. Van de kiezers die zich kunnen voorstellen op de N-VA te stemmen, doet 62 procent dat ook. CD&V en Vlaams Belang staan op verre afstand op een gedeelde tweede plaats met 37 procent.

Regeringspartners CD&V en Open VLD, die grotendeels in dezelfde kiezersvijver vissen, betalen de prijs. Zij zakken terug naar een niveau dat in de buurt komt van hun verkiezingsuitslag van mei vorig jaar. Als het de bedoeling was om de N-VA van binnen de regering te ondermijnen, dan werpt die strategie voorlopig weinig of geen vruchten af.

Voor CD&V is de daling zelfs vrij scherp, vergeleken met het onverhoopt goede resultaat in de vorige peiling. Door het granieten blok N-VA zijn CD&V en Open VLD nog meer elkaars concurrenten geworden. CD&V haalde vooral bij Open VLD stemmen weg, de eerste bron van nieuwe kiezers bij Open VLD is CD&V.

De meerderheid houdt per saldo stand, ondanks het gekibbel en de besparingen van het voorbije jaar. Er is bij het electoraat geen brede mobilisatie tegen deze regering merkbaar, ondanks de betogingen en stakingen van het voorbije jaar.

Dat is vooral slecht nieuws voor de oppositiepartijen SP.A en Groen. Ook zij vissen in dezelfde vijver, en ze slagen er niet in gezamenlijk vooruit te gaan. Groen, dat in de vorige peiling een significante vooruitgang kon optekenen ten opzichte van de verkiezingsuitslag, zakt opnieuw onder tien procent. De partij heeft kiezers zien vertrekken naar de PVDA.

Bij SP.A heeft John Crombez, de nieuwe partijvoorzitter, nog geen steen in de rivier kunnen verleggen.

Vlaams Belang lijkt weinig te kunnen profiteren van de onrust die de asielcrisis veroorzaakt. De partij stijgt naar zeven procent, maar dat is niet beduidend meer dan de verkiezingsuitslag van vorig jaar (5,9 procent).


Maggie über alles

Het is al een tijdje een constante in de persoonlijke pop polls: niemand is zo populair als Maggie De Block (Open VLD). Opvallend is ook dat premier Charles Michel het erg goed doet in Vlaanderen.

Maggie De Block, Kris Peeters en Bart De Wever – dat is nu al een tijdje de klassieke top drie van de Vlaamse politiek.

De Block blijft op eenzame hoogte, maar de populariteit van Kris Peeters - door zijn tegenstanders in de regering als een stoorzender en dwarsligger bestempeld - krijgt een knauw. Hij zakt van 50 naar 45 procent.

Het is overigens een veeg teken dat de andere topfiguren van CD&V - ook Hilde Crevits en in mindere mate Wouter Beke - een tikje krijgen. Vaak stond CD&V in het centrum van de twisten die de federale regering uitvocht.

Dat De Wever pas derde staat, heeft wellicht te maken met zijn polariserende persoon, in tegenstelling tot Maggie De Block, die haar populariteit dankt aan haar imago van zorgzame moeder, die zich buiten het politieke gewoel houdt.

Ook opmerkelijk: de slechte score van de socialisten. De eerste op de lijst is Freya Van den Bossche, op de 14e plaats. Nieuwbakken voorzitter John Crombez staat pas 17e.

Politicus Partij september 2015 april 2015
1 Maggie De Block Open VLD 57 59
2 Kris Peeters CD&V 45 50
3 Bart De Wever N-VA 44 43
4 Charles Michel MR 43 39
5 Hilde Crevits CD&V 39 44
6 Wouter Beke CD&V 34 36
7 Geert Bourgeois N-VA 34 33
8 Gwendolyn Rutten Open VLD 33 33
9 Alexander De Croo Open VLD 30 35
10 Annemie Turtelboom Open VLD 29 34
11 Jan Jambon N-VA 28 28
12 Joke Schauvliege CD&V 27 28
13 Jo Vandeurzen CD&V 26 31
14 Freya Van den Bossche SP.A 25 30
15 Koen Geens CD&V 25 28
16 Theo Francken N-VA 25
17 John Crombez SP.A 25 23
18 Liesbeth Homans N-VA 24 22
19 Bart Tommelein Open VLD 22 22
20 Bruno Tobback SP.A 21 25
21 Meyrem Almaci Groen 20 20
22 Ben Weyts N-VA 20 21
23 Johan Vanovertveldt N-VA 19 20
24 Philippe Muyters N-VA 17 17
25 Steven Vandeput N-VA 13 15
26 Kristof Calvo Groen 12 11
27 Sven Gatz Open VLD 11 12
28 Karin Temmerman SP.A 11
29 Tom Van Grieken Vlaams Belang 5 5
30 Björn Rzoska Groen 4 5.

 

Vluchtelingencrisis

Uit de peiling blijkt ook dat de Vlamingen het nogal eens zijn over de aanpak van de vluchtelingenproblematiek: ze mogen blijven, maar als het weer rustig is in hun land van herkomst, moeten ze terug.

Er werden drie vragen gesteld.

* Moeten we de grenzen afsluiten en geen politiek asiel verlenen? 10 procent stapt mee in dat verhaal.

* Moeten we asielzoekers een tijdelijk verblijf geven met het oog op een terugkeer naar hun vaderland? Daar was 74 procent het mee eens.

* Moeten we alles in het werk stellen om deze asielzoekers een nieuwe toekomst in België te geven? Dat vond 14 procent.

* Drie procent had geen mening

Hoe we dit moeten verstaan? Dat er een vrij grote eensgezindheid is, maar dat die niet bestemd is voor het regeringsbeleid. De federale ministers voeren op dit moment eigenlijk optie drie uit.

En ook dat pleit voor de politieke feeling van Bart De Wever: optie twee - de populaire optie - is eigenlijk zijn standpunt. Zelfs al is het N-VA'er Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel, die het officiële beleid uitvoert. De Wever vindt, net als de SP.A overigens, dat vluchtelingen moeten terugkeren.

De peiling vroeg echter niet naar meer nuances. Want terugkeren, wat betekent dat? Na hoeveel jaar mag je hier wel blijven? En wat met de inburgering van die mensen hier, en hun gezinssituatie?

Bron VRT/De Standaard